Etsi
Service
Asiakaspalvelu
Brands
Tuotemerkit
Campaign
Kampanjat
News
Uutuudet
Inspiration
Inspiraatio
About Us
Tietoa meistä
Huonekalut
Valaistus
Sisustus
Keittiö
Tarjoilu & Kattaus
Tekstiilit & Matot
Korut & Asusteet
Ulkotilat
Tuotemerkit
Kampanjat
Kaikki tarjoukset
Tuotemerkit
Uutuudet
Outlet
Inspiraatiota
Seuraa meitä
Etsi
Valintaruutu
Ilmaiset postikulut yli 79€ *Ei huonekalut
Valintaruutu
30 päivän avoin osto
Valintaruutu
Nopea toimitus
Opas

Minkä valonlähteen valitsisin?

Valonlähteen värivalinnalla voi olla paljonkin väliä sisustuksen ulkonäköön sekä omaan tunnetilaasi ja suorituskykyysi. Kotikäytössä valonlähteen valinta valon värisävyn pohjalta on usein makuasia, jossa ei ole oikeaa tai väärää.

Tässä muutama kysymys, jota kannattaa pohtia ennen valonlähteen valitsemista:

 

  • Tarvitsenko himmennettävän valonlähteen?
  • Tarvitsenko matan vai kirkkaan valonlähteen?
  • Minkä värilämmön haluan? (Kelvin)
  • Kuinka vahvan valon haluan? (Lumen)
  • Mitä mieltä olen kohdevaloista?

Himmennettävä vai tavallinen valonlähde

Jos valitset himmennettävän valonlähteen, sen pitää sopia omistamaasi himmennintyyppiin. Jos himmennin on johdossa tai seinässä, valo ei syty ilman himmennettävää valonlähdettä. Muista myös, että liian heikot hehkuvalot toimivat huonosti himmentimien kanssa.

Matta vai kirkas valonlähde

Jos valaisimessa on valkoista tai värjättyä lasia, matta valonlähde antaa tasaisen valon koko varjostimelle, ja sama pätee polykarbonaattivarjostimiin. Jos varjostin taas on läpinäkyvä, kirkas valonlähde näyttää kauniimmalta. Yksinkertaiset valonlähteet tuottavat lisäksi kauniita kuvioita reikätyövarjostimilla.

Valon väri (Ra-indeksi, CRI)

Valon värilämpötila mitataan Kelvin-asteikolla (K) ja valon värintoistokyky Ra-indeksillä (lyhenne CRI englannin sanoista Color Rendering Index). Värilämpötila (K) ja valontoistokyky (Ra) vaikuttavat siihen, kuinka koemme ympäristön värilämpötilan ja kuinka tietty tunnelma syntyy. Jos haluat sinertävämpää ja kylmempää valoa, valitse korkea Kelvin-arvo. Ra-indeksi ilmoittaa valonlähteen kyvyn toistaa värejä. Värit toistetaan parhaiten Ra-indeksin ollessa 100, ja Ra-indeksin ollessa 0 värejä ei toisteta lainkaan vaan näemme mustavalkoista.

2 700–3 000 K antaa rentouttavaa lämmintä valoa, joka sopii parhaiten seurahuoneisiin ja useimpiin koteihin. Se sekä luo rauhoittavan tunnelman että tuo esiin lämpimät sävyn mm. puupinnoissa.
Yli 4 000 K antaa valkoista valoa, joka sopii hyvin työpaikoille, lukuvalaisimiin tai työpinnoille, esimerkiksi keittiöön.
Yli 6 500 K tuottaa sinertävää valoa, jota näemme myös ulkona kirkkaalla säällä. Päivänvalo sopii tarkkuutta vaativaan työhön, esim. korujen valmistukseen, tekstiilityöhön tai meikkaukseen.

Mitä on lumen?

Aiemmin katsottiin valonlähdettä valitessa wattilukua, joka oikeastaan mittaa virrankulutusta. Nykypäivänä käytetään lumeneita, joilla ilmoitetaan kuinka kirkkaasti valo tosiasiassa loistaa. Alta näet suunnilleen, kuinka hehkuvalojen watit kääntyvät lumeneiksi:

 

  • 15 W vastaa suunnilleen 90 lm
  • 25 W vastaa suunnilleen 200 lm
  • 40 W vastaa suunnilleen 450 lm
  • 60 W vastaa suunnilleen 800 lm
  • 75 W vastaa suunnilleen 1 000 lm

Kohdevalonlähteet

Kun valitset kohdevalonlähdettä, on hyvä pitää mielessä valon jakautuminen. Tarkista valaisimen avautumiskulma, esim. 36D = 36°. Suurempi arvo päästää valon jakautumaan enemmän, kun taas pienempi arvo suuntaa valon pienemmälle pinnalle.

Miksi ledit?

 

Energiatehokkuusvaatimusten tiukennuttua syksyllä 2018 suurin osa halogeenilampuista on kadonnut EU-markkinoilta. Ledilamput ovat kestäviä ja energiatehokkaita ja ne korvaavat useimmissa tilanteissa halogeenilamput. Nykyään ledivalonlähteet jopa näyttävät perinteisiltä halogeenivalonlähteiltä.

Halogeenivalonlähteitä on käytetty lähinnä kohdevalaisimissa, kattokruunuissa ja himmennettävissä valaisimissa yksityishenkilöiden kodeissa. Näihin tarkoituksiin löytyy nykyään tehokkaita, taloudellisia ja himmennettäviä (tarkista himmentimen yhteensopivuus) korvaavia ledivalonlähteitä.

 

Ledien edut

 

Ledit käyttävät vähemmän energiaa

Ledilamput käyttävät 80–90 % vähemmän sähköä kuin hehku- ja halogeenilamput.

Ledeillä on pitkä elinkaari

Ledivalonlähteiden elinkaari on yleensä väliltä 15 000–50 000 tuntia, mikä vastaa käyttöasteesta riippuen noin 2–10 vuotta. Vastaavasti hehkulampun elinkaari on noin 1 000 tuntia ja halogeenilamppujen suunnilleen 2 000.

 

Ledivalonlähteet eivät kuumene

Ledivalonlähteet erittävät vain hiukan tai ei ollenkaan lämpöä, mikä on hyvä turvallisuudelle: näin ei synny riskiä vaurioista tai tulipaloista.

 

Ledivalonlähteitä löytyy eri valoisuuksissa ja värilämpötiloissa

Valitse useista eri valoisuuksista ja värilämpötiloista riippuen haluamastasi tunnelmasta sekä siitä, mitä aiot tehdä.

 

Ledit syttyvät välittömästi

Toisin kuin muut sähköä säästävät valonlähteet, ledien valoisuus syöksyy suoraan 100 prosenttiin.

 

Ledit ovat ympäristöystävällisiä

Ledivalonlähteillä on sekä pitkä elinkaari että pieni virrankäyttö, joten ne ovat ympäristöystävällinen vaihtoehto. Ledivalonlähteissä ei myöskään ole elohopeaa, jota löytyy muista valonlähteistä.

Osta valonlähteitämme täältä

Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...

Katso myös

Löydä oikea valaistus kotiisi
Lastenhuoneen valaistus
Huonekalut Valaistus Sisustus Keittiö Tarjoilu & Kattaus Tekstiilit & Matot Korut & Asusteet Ulkotilat undefined Asiakaspalvelu +358 9 42725022 Kampanjat Kaikki tarjoukset Tuotemerkit Uutuudet Outlet Inspiraatiota