Etsi
Service
Asiakaspalvelu
Brands
Tuotemerkit
Campaign
Kampanjat
News
Uutuudet
Inspiration
Inspiraatio
About Us
Tietoa meistä
Huonekalut
Valaistus
Sisustus
Keittiö
Tarjoilu & Kattaus
Tekstiilit & Matot
Asusteet
Ulkotilat
Tuotemerkit
Kampanjat
Kaikki tarjoukset
Tuotemerkit
Uutuudet
Outlet
Inspiraatiota
Seuraa meitä
Etsi
Valintaruutu
Ilmaiset postikulut yli 79€ *Ei huonekalut
Valintaruutu
Avoin palautusoikeus 31.1.2023 asti
Valintaruutu
Nopea toimitus
Opas

Huolto-ohjeita messingille

Messinki on pitkään ollut suosittu materiaali ja sitä näkyy kaikenlaisissa esineissä, kuten kynttilänjaloissa, tarjottimissa, aterimissa ja kiinnikkeissä. Se on kestävää, mutta kaikkien muiden aineiden tavoin sitäkin täytyy käsitellä huolella, jotta se pysyy kiiltävänä ja kauniina. Tässä parhaat vinkkimme messinkiesineidesi huoltamiseen.

Miksi messinki patinoituu?

Patina eli kupariruoste on vihreä kerrostuma, jota ilmenee usein kuparia sisältävissä metalleissa. Messinki koostuu suurelta osin kuparista, joten useimmat messinkiesineet alkavat ajan myötä patinoitumaan. Patina on vastavaikutus ilmassa liikkuviin eri aineisiin ja kemikaaleihin. Esimerkiksi maljakkojen ja ruukkujen sisäpuolella patinasta on hyötyä eikä sitä kannata poistaa, sillä se itse asiassa suojelee metallia ja pidentää sen käyttöikää. Muuten esineen puhdistaminen on makuasia – jos et puhdista messinkiä, se tummenee ajan kuluessa. Joidenkin mielestä tumma patina on kaunista, toisten mielestä ei. Sormenjäljet ja kosteus voivat jättää laikkuja, eli pyyhi messinki huolella siihen tartuttuasi tai jos pinnalle on osunut vettä. Jos haluat, että messinki säilyy kiiltävänä, sitä on säännöllisin väliajoin kiillotettava.

Tarkista, että esine on tehty messingistä

Ennen kuin aloitat, tarkista että esine on todellakin messinkiä. Vie sen lähelle magneetti: jos se tarttuu esineeseen kiinni, esine ei ole (ainakaan puhdasta) messinkiä. Todennäköisesti kyseessä on silloin toinen metalli, joka on vain pinnoitettu messingillä.

Jos esine on vain pinnalta messinkiä, älä puhdista tai kiillota sitä millään hiovalla aineella. Myös tavallisia messingille tarkoitettuja puhdistusaineita on vältettävä, sillä ne voivat hioa pinnoitteen pois ja pilata esineen.

Jos et olet varma, kestääkö materiaali haluamaasi puhdistusainetta, puhdista aluksi vain pieni ja harvoin näkyvä osa esinettä, esimerkiksi alapuoli. Näin näet helposti, naarmuuntuuko tai värjäytyykö se.

Huonekalut Valaistus Sisustus Keittiö Tarjoilu & Kattaus Tekstiilit & Matot Asusteet Ulkotilat Asiakaspalvelu +358 9 42725022 Kampanjat Kaikki tarjoukset Tuotemerkit Uutuudet Outlet Inspiraatiota