Alvar Aalto (1898–1976) on nykydesignin ja -arkkitehtuurin piirissä tunnettu nimi, vallankumouksellinen suomalaisarkkitehti joka loisti myös huonekalujen ja sisustuksen suunnittelijana. Aalto tunnettiin taidostaan luoda sopusointu rakennustaiteen ja tilan, teknologian ja ihmisen välille, ja hän piirsi kaiken itse rakennuksesta aina ovenkahvoihin itse – yksikään yksityiskohta ei ollut liian pieni. Hän myös piti kalusteita rakennustaiteen jatkeena. Aallon motto oli, että hyvän esineen on oltava osa arkea, ja tämä näkyy kaikessa hänen työssään.
Alvar Aallon kalusteita esiteltiin New Yorkin modernin taiteen museossa jo 30-luvulla. Hänen tunnetuin työnsä on Savoy-maljakko, eli tutummalta nimeltään Aalto-maljakko, joka pääsi näyttämölle Pariisin maailmannäyttelyssä. Nykypäivänä maljakko on kaikkien aikojen arvostetuimpia lasiesineitä. Maljakon pehmeät linjat ja asymmetrinen muoto ovat luonteenomainen piirre, jonka voi tunnistaa Aallon arkkitehtuurista ja lasidesignista.
Alvar Aalto muotoili ja loi aikanaan useita ajattomia esineitä. Hänen vierellään oli myös hänen vaimonsa Aino Aalto (1894–1949), hänkin arkkitehti ja muotoilija. He tekivät läheistä yhteistyötä ja Aino oli usein syvästi mukana Alvarin työssä. Pari omaksui keski-Euroopan nykyaikaiset työtavat ja alkoi jo varhain käyttää silloin uutta taivepuutekniikkaa. Yhdessä Maire Gullichsenin ja Nils-Gustav Hahlin kanssa he perustivat menestyneen kalusteyrityksen Artek, ja monet heidän suunnittelemistaan kalusteista ovat edelleen tuotannossa.