Joulu tarkoittaa tunnetusti melkoisia muutoksia kotien sisustukseen. Nyt joulukuussa kodin valloittaneet valonauhat, joulukuuset ja tonttuset palaavat laatikoihinsa. Joulun jälkeiset viikot tuntuvat helposti vähän kalseilta ja pimeiltä, ja siksi jaamme tässä parhaat vinkkimme valaistuksen suunnitteluun, kun joulukoristeet ovat poissa ja uusi vuosi on saapunut.
Oikea valaistus voi todellakin nostaa tilan uudelle tasolle, ja on tärkeää pitää mielessä omat tarpeensa, kun suunnittelee valonlähteiden luonnetta ja sijaintia. Päivänvalossa kylpevään tilaan ei ehkä tarvita yhtä paljon valonlähteitä kuin huoneeseen, joka saa luontaisesti vähemmän valoa. Viihtyisä ja toimiva koti syntyy tunnelmavalaistuksen ja yleisvalaistuksen yhdistelmästä: yleisenä sääntönä voi pitää, että pieneen huoneeseen kuuluu vähintään viisi valopistettä ja suurempaan ainakin seitsemän. Tämä saattaa kuulostaa liialliselta, mutta kaikkien valonlähteiden ei ole pakko olla samaan aikaan päällä. Tila tulee valaista tarpeen mukaan. Mitä tilassa tehdään? Suunnittele valaistus toiminta mielessä pitäen. Yleisvalaistus (kattovalaisin) on esimerkki valaisimesta, jota ei tarvitse pitää päällä paitsi silloin, kun tilaan tarvitaan vahva ja hyvä valo, kuten vaikkapa siivotessa.
Pimeinä talvi-iltoina on usein mukava sytyttää koristevaloja eli tunnelmavalaistusta. Näiden valaisimien valo on hienovaraista, tunnelmallista ja kotoisaa.